Mikroblog Servisleri
Plurk
![](http://1.bp.blogspot.com/-LNnzPW7uZSA/UY68LhKR1yI/AAAAAAAAAFM/zgC6gbAYSqA/s1600/images+(2).jpg)
Jaiku
Türkiye'de çok fazla kullanılmıyor olsa da yurt dışında sık kullanılan blog sitelerine değiniyoruz. Livejournal, Open Diary, Typepad gibi blog servislerini tanıtan ve hakkında neler düşündüğümüzü ele alan bir derstir.
Livejournal
Open Diary
Typepad
Ücretsiz blog hizmeti veren servislere göre daha profesyonel olan typepad diğer sosyal ağ siteleriyle de entegrasyona sahiptir.
Fotoğraf/Video Paylaşım Servisleri
Flickr, bir fotoğraf paylaşım sitesi, web servisi ve paylaşımında bu kadar popüler olması ve yaygın kullanılmasının nedenlerinden biri, blogger'ların fotoğraf deposu olarak kullanmasından kaynaklanır. Yenilikçi, çevrimiçi topluluk araçları fotoğrafları etiketlemeye ve kategorize etmeye yardımcı olur, bu da popüleritesindeki ciddi artışın nedenlerinden biridir. Eylül 2010 verilerine göre 5 milyardan fazla fotoğrafı barındırmaktadır.
Ücretsiz kullanıcıların aylık 100 MB boyutunda fotoğraf gönderme sınırı vardır. Başlangıçta 20 MB olan bu sınır, Kasım 2006'da yükseltilmiştir. Buradaki fotoğraflar, fotoğrafın sahibinin seçimine göre, tüm hakları fotoğrafın sahibinde kalacak şekilde ya da Creative Commons (ortak kullanıcı) lisansıyla yayımlanabilir.
Flickr, Nisan 2008'de video paylaşımına da izin vermeye başlamıştır.
Fotolog; http://www.fotolog.net/ adresinde blog ile fotoğrafçılığı (özellikle de dijital) bir araya getiren community sitesi. 12,000,000'un üzerinde üyeye sahip, zamanla alışkanlık yapabilen site. ayrıca fotoğraflara yapılan yorumların yarısından çoğu ispanyolca ve portekizce olduğu için zamanla bu dilleri öğrenmeyi sağlayan sitedir. ""fotolog.book"" adında bir de kitabı vardır... özellikle 'snapshot' veya 'sokak fotoğrafçılığı' tarzı ile ilgilenenlerin bakması gerekir.
Photobucket; Photobucket video barındırma web sitesi, web hizmetleri paketi ve korunması ve tüm fotoğraf ve video yaşam döngüsü için paylaşım yapılan online topluluk. Photobucket, Web ve bağlı dijital cihazlardan dört milyondan fazla görüntü bir görüntü ve video yükleme ücreti günlük, 100 milyon kayıtlı üyesi ve onların da 10 milyar görüntüsü ev sahipliği yapıyor. Photobucket genel merkezi Chicago, Los Angeles, New York ve San Francisco bölge ofisleri ile Denver dır.
Photobucket daha çok kişisel ve iş amaçlı kullanılır. Kişisel Photobucket hesaplarından bağlantıları genellikle internet forumları, video depolama, bloglar gömme, ve sosyal ağlarda dağıtımı görüntülenen avatarlar için kullanılır. Photobucket te barındırılan görüntüleri sık sık online şirketlerin, çevrimiçi açık artırmalar ve eBay ve Craigslist gibi seri ilan web siteleri ile bağlantılıdır.
Chris MacAskill (baba) ve Don MacAskill (oğlu) Şubat ayında yeni bir video oyunu odaklı web hizmeti inşa etmeye başladı
Video Paylaşım Servisleri
YouTube, bir video barındırma web sitesidir. 15 Şubat 2005'te 3 eski paypal çalışanı tarafından kurulmuş ve Ekim 2006'da google tarafından satın alınmıştır. En fazla izlenen video 15 Temmuz 2012 tarihinde eklenen ve 21 Aralık 2012 tarihinde 1 milyarı aşkın izlenme sayısına ulaşan psy- "gangnam style" videosudur.
AVI, MPEG veya Quicktime gibi video formatına sahip videolar kullanıcı tarafından YouTube'a en fazla 1 GB kapasitesinde yüklenebilmektedir.
YouTube platformunda kullanıcılar var olan video klipleri izleyebilmekte ayrıca istenildiğinde kendi video klibini YouTube'a ekleyebilmektedir.
Bu platformda yer alan kullanıcının geliştirdiği içerikler, kişisel amatör klipler, video klipler film, TV programları parçacıkları ve müzik videoları'ndan oluşmaktadır. Kullanıcılar tarafından YouTube'a günlük yaklaşık 65.000 adet yeni video klip eklenmekte ve 100 milyona yakın video klip izlenmektedir.
Kullanım koşullarına uymayan video klipler kullanıcıların bildirimleri ile YouTube yetkilileri tarafından incelenerek silinmektedir.
YouTube üyeleri izledikleri video klipleri değerlendirip not verebilmekte ve ayrıca izledikleri video klip hakkında yorum yazabilmektedir.
YouTube, videolara HTML 5 özelliğini ekleyerek Flash Player'a gerek duyulmuyor. Bu özellik sadece IE9, firefox 4+, chrome ve Opera güncel sürümünde mevcuttur. Not: IE9,windows XP 'yi desteklememektedir.YouTube'un popülerliği birçok YouTube kullanıcısının internette ün kazanmasına neden olmuştur. Bu kullanıcılar kendi ülkelerindeki videoları ile farklı yollarla ünlenmişlerdir. YouTube'un en fazla takip edilen üyesi Smoch'tur. Bir başka YouTube kullanıcısı Massachusesttli eski resepsiyonist Brooke brodack, NBC'nin bir programına 18 aylık sözleşme imzalamıştır. YouTube'un en fazla takip edilen kullanıcısı lonelygirl15'in de gerçekte Yeni Zelandalı bir aktris olan Jessica lee rose olduğu ve videolarını birkaç film yönetmeni ile yaptığı açıklanmıştır.Chris Crocker,11 Eylül 2007'de Britney Spears ile ilgili yayımladığı videosu ile kısa sürede dikkat çekmiştir.
Joost'un geliştirilmesine 2006 yılında başlandı. Zennstrom ve Friis, "Venedik Projesi" (The Venice Project) kod adı ile çalışacak yaklaşık 150 yazılım geliştiriciden oluşan ve New York, Londra, Leiden ve Toulouse gibi dünyanın yedi şehrinde çalışan gruplar oluşturdular.
Joost sadece kendi kabul ettiği yayın ağlarını kabul edip dağıtmaktadır. Zaten amacı da IPTV kod adıyla gelişen İnternet üstünden TV yayını konusunda yayın kuruluşlarını ücretli taşıyan, ancak izleyicilere ücretsiz hizmet veren bir yapı kurmaktır. Gruplar şu sıralarda değişik televizyon şebekeleri ile görüşmelere devam etmektedir. Beta kullanımı aşamasında,Warner Music ve bir prodüksiyon şirketi olan Endemol ile anlaşma imzalanmış durumdadır. 2007 Şubat ayında ise Viacom şirketi kendisine ait MTV Networks, BET ve film stüdyosu Paramount Pictures'a ait içerikleri dağıtmak için Joost ile görüşmelere başlamıştır.
Joost uygulaması şu anda beta aşamasındadır. Windows XP ve Mac OS X üstünde çalışabilen uygulama, Kazaa ve Skype'ta olduğu gibi peer-to-peer sistemini kullandığı için abone sayısı arttıkça kalitesi de artacaktır. Başlangıçta GMail'de olduğu ancak davetiye yolu ile kullanılabilen yazılımın beta safhası Ekim ayı başında sona ermiş olup, 1.10.2007 tarihinden itibaren kullanımı herkese açılmıştır.
Vimeo; ABD merkezli video paylaşım sitesi. 2004 yılı Kasım ayında Jake Lodwick ve Zach Klein tarafından kurulmuştur. Adı Vimeo Lodwick tarafından oluşturuldu.
Alexa verilerine göre Türkiye'de en çok ziyaret edilen 61. sitedir. Dünya üzerinde ise en çok ziyaret edilen 4106. sitedir.2006 yılı Mayıs ayında Doğan Online ve Over Teamortaklığında kurulmuştur. Azbuz.com'a üye olan kullanıcılar ücretsiz olarak xxx.azbuz.com uzantılı bir sayfaya sahip olurlar. Sayfaya kendi metinlerini, video, fotoğraf ve forum bölümü de ekleyebilirler.
2007 yılı Ocak ayında Level Dergisi ile birlikte World of Warcraft fan sitesi yarışması'nı organize etmiştir.Ayrıca 2007 yılı Mayıs ayında fotoğraf servisini yayına almış haftalıkfotoğraf yarışmalarını başlatmıştır. 2008 yılında ise kullanıcıları için rss servisini açmıştır.
İlk başlarda basit bir görünüme sahip olan MSN Space, Microsoft'un yenileme çalışmalarıyla Windows Live Spaces olmuştur. Önceleri bir müzik oynatıcıyı bile kodlarla koyarken artık entegre edilmiş şekilde koyabilmektedir. Dünya çapında yüzmilyonlarca kullanıcısı vardır.
Arayüzü eskisine göre farklı bir temadadır. Güncellenen sayfalar, kategoriler ve arkadaşlarının birçok hareketiyle kullanıcı alanı hakkında ufak tefek bilgilere kolayca ulaşabilmektedir. Ayrıca daha fonksiyonel bir yapıya ulaşan Windows Live Spaces ile daha geniş profil bilgileri girmeniz, daha ayrıntılı arama yapmanız ve aynı yerden daha çok yere ulaşabilmeniz mümkündür.
Blogcu: Türkiye’nin en büyük ücretsiz Türkçe blog servisidir. Nokta A.Ş. bünyesinde ki Blogcu uzun yıllar hizmet vermekte ve aktif kullanıcı sayısı oldukça fazladır.
Web Sitesi: http://www.blogcu.com
Web Sitesi: http://www.blog.ac
Web Sitesi: http://www.wordpress.com
Web Sitesi: http://www.blogger.com
Web Sitesi: http://www.tumblr.com
Web Sitesi: http://www.typepad.com
Web Sitesi: http://www.livejournal.com
Web Sitesi: http://www.xanga.com
Web Sitesi: http://www.squarespace.com
Geolocation Servisleri;
İnteraktif Sözlükler
-Genel İnteraktif Sözlükler; Bu sözlüklerde hemen her konuda görüş bildirilir, başlık açılır. Ekşi, Uludağ, İtü, Kötü, Eko Sözlük bunlardandır.
-Tematik İnteraktif Sözlükler; Bu sözlükler belli bir alana odaklanmış sözlüklerdirler. Geleceğin trendi olduğunu söylenebilir. Benzer alanlarda ilgi duyanların aynı sözlükte toplanması daha başarılı bir konsept. Sportif Sözlük, Siyasi Sözlük, Deniz Sözlük, Sinema Sözlük bilindik örneklerindendir.
-Üniversite Sözlükleri; Sözlükler içerisinde en faydalı olanlarındandırlar. O okula özel dersler, hocalar vs gibi konularda bilgi paylaşımında bulunulur, ortamları seviyeli ve kalitelidirler genelde.Bilkent Kampüs başarılı bir üniversite sözlüğüne örnektir.
İnteraktif sözlükler;
1- Ekşi Sözlük: sozluk.sourtimes.org interaktif sözlüklerin ilki, en popüleri ve en çok yorum yazılanıdır. Ama eski kalitesini kaybettiği yönünde sık sık kendi yazarları tarafından eleştri de almaktadır. Genelde ekşi sözlükte o güne ait magazinsel, habersel başlıklar ve birbirinden tutarsız ve alakasız yazılar vardır. Yazar olmak oldukça zordur.
2- Uludağ Sözlük: uludagsozluk.com , interaktif sözlükler içerisinde ekşi sözlük’ten sonra en popüler olanıdır. Uludağ Sözlük’ün en büyük başarısı, yaptığı search engine optimizasyonu denebilir, çoğu terim aramalarında diğer tüm sözlüklerin üzerinde çıkmaktadır.
3- İTÜ Sözlük: itusozluk.com Ekşi ve Uludağ’dan sonra en popüler sözlük olarak bilinir, ama öyle değildir. Popularitesini kaybetmiş bir sözlüktür.
En Popüler İnteraktif Sözlükler Sıralaması:
Ekşi Sözlük
Uludağ Sözlük
İTÜ Sözlük
İHL Sözlük
Bilkent Kampüs
Kötü Sözlük
Sözlük Eko
Sportif Sözlük
Meydan Sözlük
Kadın Sözlüğü
Siyasi Sözlük
İTİCÜ Sözlük
Deniz Sözlük
İnci Sözlük
Private Sözlük
Bilgi Sözlük
Boğaziçi Sözlük
İÜ Sözlük
Fokur Fokur
Profesyonel iş ağları ;
Artık hepimiz söyleyeceklerimizi arkadaşlarımıza duyurabildiğimiz, kendimizi ifade edebildiğimiz bir ortam bulabiliyoruz. Bunu da en çok Facebook aracılığıyla yapıyoruz. Ancak bu durumu mesleki ve kariyersel açıdan ele alırsak, bunu yapabileceğimiz en doğru kanal sosyal iş ağımızdır.
Hayatımızın bir kopyasını sosyal ağımızda yaşıyoruz. Fotoğraflarımızı paylaşıyoruz, uzun zamandır görmediğimiz tanıdıklarımızı arkadaş olarak listelerimize ekliyor ve neler yaptıklarını, durumlarını takip edebiliyoruz. Hatta Twitter'ı abartılı şekilde kullanan arkadaşlarımızın ne zaman tuvalete gittiklerini bile... Sosyal olma ihtiyacından dolayı gün içerisinde ortalama 1 saatimizi Facebook’ta geçiriyoruz. Yaptığımız hemen her şeyi bu sosyal ağlarda paylaşıyoruz. Fakat, profesyonel iş hayatımızda yaptıklarımızı bu sosyal ağlarda paylaşmıyoruz. Neden? İşte burada devreye sosyal iş ağları giriyor. İş yaşamımızın bir kopyasını da sosyal iş ağımıza aktarmamız gerekiyor.
Özellikle bireyler, sosyal iş ağındaki profillerinin kendileri için 7x24 çalışması ve kurumlar da kendilerini daha iyi ifade edebilmek adına bu dünyaya dahil olmalılar.
Artık kurumlar da işe alacakları kişileri ya da iş yapacakları firmaları internetten araştırıyor ve karar aşamasında bu bilgilerden büyük ölçüde yararlanıyor. Bunun yanısıra sosyal iş ağları, İK, iş ve ofis yönetimi maliyetleri söz konusu olduğunda büyük tasarruf sağlıyor. Dolayısıyla, doğru çalışan adayına anahtar kelimelerle ulaşmak ve o kişinin çalıştığı şirketleri veya tanıdığı insanları bulabilmek, işe alım süreçlerinde kurumlara iki yönlü fayda sunuyor. Bugün dünya üzerinde birçok ‘headhunter’ firma ve danışman, personel araştırmalarını sosyal iş ağları üzerinden yapıyorlar. Sosyal iş ağlarının kurumlara sunduğu faydalar sadece iş bulmakla sınırlı değildir.
Online ortamda profesyonel iş çevrenizle iletişimi artırmak, mevcut ilişkilerinizi güçlendirmek ve sürekli kılmak için sosyal iş ağını kullanırız.
Uzman olduğunuz konularda etkin şekilde görüşünüzü bildirebilir, makaleler yayınlayabilir, ihtiyaç olması durumunda beklemediğiniz bir anda ummadığınız yerlerden iş görüşmelerine çağrılabilir, işiniz için yeni proje ve iş olanakları yaratabilirsiniz. Sektörünüzle yada işinizle ilgili sorularınıza, profesyoneller tarafından kısa zamanda yanıt alabilir yada aynı şekilde sorulmuş sorulara yanıt verebilirsiniz.
Sosyal iş ağları mezun olduğunuz okulunuzdan, sektörünüzden ve Türkiye’den onbinlerce bağlantı ile tanışma, yeni iş ve proje geliştirme fırsatları yaratmak için ortam yaratıyor. Sadece iş odaklı bir sosyal paylaşım sitesi, iş arayan profesyonele, kişisel markasını güçlendirmek isteyenlere, işini geliştirmek isteyen patrona, kendi alanındaki önemli profesyonellerle iletişime geçmek isteyenlere ve personel arayan insan kaynakları uzmanlarına eşsiz bir imkan sağlar.
Krizlerde insanlar daha fazla güvendikleri kişisel bağlantılarıyla daha çok iletişime girerler ve bağlantılarını arttırırlar. Böylece krizden kaynaklanan durumlarını, içinde bulundukları sosyal ağlar aracılığıyla gerçek bir katma değere dönüştürürler.
Sosyal iş ağlarının faydalarını kısaca özetlemek gerekirse;
- Etkileşimli ve her an ulaşabilecek bir yapıda olması olması,
- İş ağı sayesinde ile yeni bağlantılarla tbnışma, iş ağını genişletme,
- Kolay bulunabilme ve erişilebilirliği arttırması
olarak sıralayabilirim.
Mesleklerinde başarılı bağlantılara sahip olmak, mesleki açıdan büyük önem taşıyor. Ve bu başarılı bağlantılar, yeni fırsatlara ve yeni olanaklara çıkan kapıları açmaya yardımcı olur.
Günümüz dünyasında insan kaynakları uzmanları işe alım süreçlerinde çoktan sosyal ağları da dikkate almaya başladılar. Binlerce insan kaynakları uzmanı, danışmanlık şirketlerindeki danışmanlar, Google üzerinden araştırma yapıp, adayların kariyer profillerine ulaşabiliyor. Bir özgeçmişten fazlasını paylaşabileceğiniz bu ağlarda yer almak kariyeriniz için oldukça önemli. Google'da adınızı yazıp arattığınızda, sadece Facebook profilinize ulaşılıyorsa, profesyonel bir profiliniz, online kartvizitiniz yok demektir. Siz de, bu ağ sayesinde, profilinizi güncel tuttuğunuz, yaptığınız projeleri, çalıştığınız işleri, aldığınız eğitimleri güncellediğiniz takdirde, iş dünyasında daha görünür olacaksınız.
Kazanmak isteyenlerin yapması gereken bağlantılarından bir ağ oluşturmak ve bu ağı etkin bir şekilde kullanmaktır.
Profesyonel iş ağları, iş dünyasına girmiş olan insanların özgeçmişlerini, uzmanlaştıkları alanları yazdıkları ve benzer şekilde profilleri bulunan iş arkadaşlarını ekleyerek oluşturdukları bir iş bağlantıları ağıdır.
Bu tür iş ağları sayesinde konusunda uzmanlaşmış insanlara ulaşabilir, iş bulabilir veya insan kaynakları uzmanlarının size ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
Kısacası iş ağları, iş dünyasında birbirine yardım edebilecek insanların birbirini bulmasını sağlıyor. Aynı zamanda internetteki dijital kartvizitiniz oluyor.
![](http://1.bp.blogspot.com/-FdtVkOJTqPo/UahoVZ7gLII/AAAAAAAAAIk/gXBx-OCLUj4/s1600/images+(4).jpg)
Halka açık bir şirket olan XING AG’nin merkezi Almanya, Hamburg'da bulunuyor. Şirket, İspanya, Barselona ve Türkiye, İstanbul'da da stratejik ofislere sahip. Halen 300'e yakın çalışanı bulunan Xing'in tüm dünyada 10 milyon (Eylül 2010 itibariyle) kullanıcısı bulunuyor.
Türkiye XING İnsan Kaynakları Uluslararası Danışmanlık Hizmetleri Ltd. Şti. adıyla faaliyet gösteren XING, tam SSL şifreleme desteği sunan tek sosyal ağ olma özelliğine sahip.
Linked In
Henüz Türkiye ofisi ve Türkçe desteği olmayan Linked In ülkemizde fazla bilinmiyor ve tercih edilmiyor olsa da dünya çapında 80 milyonun üzerinde üyesi bulunuyor. Fortune 500 listesinde yer alan firmaların da Linked In üyesi olduğu belirtilen sitenin Xing kadar bilinir hale gelebilmesi için Türkçe desteği şart görünüyor.
Bizebiz.com
Birey Seçme ve Değerlendirme Danışmanlık Ltd.Şti.'nin girşimi olan Bizebiz.com, iş çevrenizi genişletmenin yanı sıra kişiye özel servislerden, çeşitli kurumların indirimlerinden ve ücretsiz danışmanlık hizmetlerinden faydalanabileceğiniz Türkiye'nin yeni iş platformu.
Bizebiz.com'a üye olmak için bizebiz.com üyesi bir tanıdığınızdan davetiye talebinde bulunabilir, ya da site yönetiminine üyelik başvurusunda bulunabilirsiniz.
www.eleman.net
Sitede uzmanlardan tavsiyeler ve iş ilanları bulunuyor. İlk kez iş arayanları yönlendirecek makalelere de sayfadan ulaşmak mümkün.
İş arayan insanların ilk başvurduğu makam olan İŞKUR faaliyetlerine internet'te de sürdürüyor. Ancak devlet elinin değdiği bu site özel sektördeki rakipleri kadar fırsat sunmuyor. Yine de her vatandaşın mutlaka üyleliğinin bulunması gereken bir adres.
www.iskur.gov.tr
Yahoo'nun ünlü iş bulma hizmeti, yurtiçinde ve dışında kariyer peşinde koşanlar için ideal bir hizmet.
http://hotjobs.yahoo.com
Secretcv bu konudaki en eski sitelerden biri. Güvenliğe önem veren sitede ciddi firmalar kadar ne olduğu belirsiz iş verenlerle de karşılaşabiliyorsunuz. Her ilana güvenmemekle birlikte iş
arama konusunda başvurmanız gereken en ciddi sitelerden biri olduğu da söylenebilir.
www.secretcv.com
Yurtdışında popüler iş arama sitelerinden biri olan Monster.com son yıllarda ülkemizde de büyük bir faaliyet göstermeye başladı. Monster.com.tr adını alan site çok farklı sektörlerden iş ilanlarına ulaşmanızı sağlıyor.
Sayfa üzerindeki aramaları şehirlere göre de yapabiliyorsunuz.
www.xing.com
Ülkemizdeki en eski iş bulma sitelerinden biri de yenibiris.com. Sayfa üzerinde dilerseniz sektörel
iş araması yapabiliyorsunuz. Şehirlere göre,eğitim durumuna göre iş ve işçi arama da sitenin sitemine göre mümkün.
www.yenibiris.com
www.kariyer.net
Sayfa üzerinde ünlülerle röportajlar, başarı hikayeleri ve çeşitli yarışmalara ulaşmak da mümkün.
Bookmarking Servisleri
World Wide Web bağlamında, bir yer imini çeşitli depolama seçeneklerinden herhangi birinde daha sonra geri almak için saklayan bir Tekdüzen Kaynak Tanımlayıcısı (URL) 'dir.Yer imleri normal kullanıcının web tarayıcısında bir menü aracılığıyla erişilir. klasörler yaygın olarak organizasyon için kullanılır. Çoğu tarayıcı içinde imi yöntemlere ek olarak, birçok dış uygulama imi yönetimi sunulur. tüm Web Browser’larda bulunur.
WWW(world Wide Web)NEDİR & NASIL ÇALIŞIR ?
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhffU-1t2MVYnbaKkV2B0TLD-iKCpajQOQ-D6QtWwoQatxp3GNkj5lwzpxkmMny2jWy9lEhBSJhHfvBb9zZl2cQYBx0cTL5HdLKeGIAGseSp1NJH2yxWHcqkPmI824HYWfHeCcJfEeEgXg/s320/news1271.gif)
Www ( world Wide Web ) yani dünyadaki bilgisayarların birbiriyle iletişim kurabildiği, görüntü, ses, veri paylaşımının yapılabildiği global bir ağdır. Bu ağa üye olan milyonlarca bilgisayar web sayfalarını düzenleyip belli bir web sunucusu üzerinde yayınlıyor. Her bir sitenin kendine ait www… ile başlayan bir web adresi vardır. Bu web adreslerini görüntelememize yarayan çeşitli yazılımlar vardır. Bunlara web tarayıcı (Browser) denir.
WWW, Web, ya da W3 (World Wide Web), yazı, resim, ses, film, animasyon gibi pek çok farklı yapıdaki verilere kompakt ve etkileşimli bir şekilde ulaşmamızı sağlayan birçoklu hiper ortam sistemidir. Hiper ortam, bir dokümandan başka bir dokümanın çağırılmasına (navigate) olanak sağlar (iç içe dokümanlar). Bu ortamdaki her veri (object), başka bir veriyi çağırabilir (link). Link, aynı doküman içinde başka bir yere olabildiği gibi, fiziksel olarak başka bir yerde (internet üzerindeki herhangi bir makinada) de olabilir. Bütün bu farklı yapıdaki veriler uygun bir standart ile bir arada kullanılıp bir Web Listeleyicisinde (Web Browser) görüntülenebilir. Web'in diğer bir işlevi de, öteki bazı internet servislerini kendi içerisinde barındırmasıdır (ftp, gopher, news, wais gibi).
Web uygulamaları (Web sayfaları),Web Listeleyicilerinde (Browser, Gezgin, Tarayıcı) görüntülenir. Web sayfaları, başka sayfalara ve değişik türden verilere hiper linkler içermektedir. Buralara fare ile tıklayarak, başka sayfalara, oradan da başka sayfalara geçeriz. Bu aslında çok basit bir bilgiye ulaşım modelidir. Web Sistemleri, kullanılan platformdan bağımsızdır. Bir Macintosh, Pc ya da Unix Web Listeleyicisi aynı sayfaları, aynı şekilde alırlar. Sayfaların alındığı Web Servisleri de farklı bilgisayar platformlarında olabilir. Web Listeleyicileri ve Web Servis Sağlayıcı Ortamlar hemen hemen tüm dünyada her yerde vardır ve global olarak kullanımları üstel bir şekilde artmaktadır.
Web yapısının bu kadar çok kabul görmesinin bazı sebeplerini sıralamak gerekirse :
***Her şeyden önce Web, açık bir sistemdir. Platform, bilgisayar, işletim sistemi vb bağımlı değil.
***Web üzerinden pek çok bilgi kaynağına kolayca erişilebilir.
Web uygulamaları geliştirmek ve bunları kullanıma sunmak çok kolaydır. Çoğu durumda, uzmanlık gerektirmiyor ve fazla bilgisi olmayan birisi bile Web sayfaları dizayn edip kullanıma sunabilir. Web ortamları artık son derece dinamik. Java ve ActiveX kullanarak, tamamen konfigüre edilebilir client (istemci) uygulamaları geliştirmek mümkün. Java kullanarak, söz gelimi bir firma, ürün tanıtımları için, dinamik bir şekilde kendiliğinden oluşan uygulamalar yaratabilir ve sayfa içerikleri kendiliğinden değişebilir. Bir kullanıcı, isteğine bağlı bir şekilde, bağlandığı bir veri tabanından bilgileri istediği gibi farklı gruplarda isteyebilir (client side corporation). Aranılan bilgilere, birtakım tarama mekanizmaları (Search Engines) sayesinde kolayca ulaşılabilir. Klasik Web tanımı böyle.
1996'dan sonra, Web'in başka bir işlevi daha ortaya çıktı : Web aslında bir işletim sistemi!! Birbirine bağlı bilgisayarlar arasında veri paylaşımı için kuralları olan, iyi bir grafik ara birimli bir işletim sistemi. Şu an bile, Web arayüzü ile, sabit diskimizdeki dosyalar arasında gezinebiliriz. Tıpkı, başka bilgisayarlardaki sayfalar arasında gezindiğimiz gibi. Web arayüzlü işletim sistemleri konusunda ciddi araştırmalar var.
Word Wide Web Nasıl Çalışır ?
*****1) World Wide Web, Internetin en hızlı büyüyen ve en yenilikçi bölümüdür. Web’e bağlandığınızda metin, grafik, ses ve videolardan oluşan multimedya sayfalarına bakabilirsiniz. Web, bir yerden başka bir yere atlamanızı sağlayan hipertext linkleri kullanır. Hipertext linklerini kullanmanızı ve Web sayfalarını izlemenizi sağlayan lisana hypertewt Markup Language, bilinen adıyla HTML denir.
*****2)Web client-server modeliyle çalışır. Client yazılımı-Web Browser olarak bilinir- sizin bilgisayarınızda bulunur. Server yazılımı ise Web hostu üzerinde çalışır. Web’i kullanmak için önce bir Internet bağlantısı yapmanız gerekir, sonra Web browser çalıştırılır.
*****3)Bir Web browserında ya gitmek istenilen hedefin URL’si yazılır ya da istenilen yere sizi gönderecek bir linkin üzerine tıklanır Web lokasyonların isimlerine URL denir. Web browseriniz URL talibini HTTP ile gönderir. HTTP Web browser ile Web serverı arasındaki iletişimin nasıl olması gerektiğini belirler.
*****4)URL’ler birkaç kısımdan oluşur. İlk kısım –http://-hangi Internet protokolünün kullanılacağını gösterir. Ikinci kısım-genelde içinde www vardır-bazen ne tür bir Internet kaynağıyla bağlantı kurulduğunu gösterir. Üçüncü kısım-örneğin zdnet.com-uzunluk olarak değişebilir ve bağlantı kurulacak Web serverını belirler Son kısım ise serverdaki belirli bir directoryi ana sayfayı belgeyi veya bir Internet objesini belirler.
*****5)Talep Internete gönderilir. Routerlar (yönlendirici) talebi, hangi servera gönderileceğini belirlimek için incelerler. “http:/www” nin sağ tarafındaki bilgi Internete talep edilen bilginin hangi serverda bulunabileceğini gösterir. Routerlar talebi o servera gönderirler.
*****6) Web serverı talebi HTTP protokolü ile alır. Servera hangi spesifik belgenin istendiği belirtilir.
*****7)Server talep edilen anasayfayı, belgeyi ya da objeyi bulduğu zaman, bunu Web browser a gönderir. Sonra bu bilgi Web Browser içinde monitöre yansıtılır. Sayfa gönderildikten sonra HTTP bağlantısı, yeniden açılabilmek üzere kapanır.
- Tarayıcı web sayfasının tutulduğu server’a istek göndererek sayfayı getirir.
- İstek HTTP standardında sayfa adresi içeren bir istektir
- Sayfa adresi http://www.someone.com/page.htm şeklinde görünür.
Web standartlarını tanımlayan kuruluş W3C’ dir.
W3C :WWW Consortium
W3C web standartları için spesifikasyonlartanımlar.
En yaygın kullanılan web standartları HTML, CSS, XML’dir.
Web Standartlarını Hangi Kuruluş Belirler
Web standartları Google ya da Microsoft tarafından düzenlenmemektedir.
Web standartlarını tanımlayan kuruluş W3C’ dir.
W3C :WWW Consortium
W3C web standartları için spesifikasyonlartanımlar.
En yaygın kullanılan web standartları HTML, CSS, XML’dir.
HTML, CSS, XML, JavaScript nedir?
HTML: Hypertext Markup Language
dilidir.
CSS : Cascading Stle Sheets
görünüm stillerini tanımlar)
XML: eXtensiple Markup Language
ziyade, taşımak, depolamak ve sınıflandırmak için kullanılır.
JS: JavaScript
tarafında çalışan programlama dilidir.
Kaynak : ekinoks.cu.edu.tr
kaynak: http://www.sanalkurs.net/yabanci-blog-siteleri-servisleri-kaynaklari-7529.html
Aydınlanma, insanın kendisinin sorumlu olduğu gelişmemişliğinden kurtulmasıdır. Gelişmemişlik; bir başkasının yönlendirmesi olmadan kişinin kendi aklını kullanamamasıdır. Eğer bunun nedeni akıl yoksunluğu değil, bir başkasının güdümü olmadan aklı kullanma kararlılığı ve cesaretinin yokluğuysa, o halde gelişmemişliğin sorumlusu kişinin kendisidir.